top of page

Watersportcentrum | Nieuwpoort 

CH_Nieuwpoort-116.jpg
CH_Nieuwpoort-215.jpg
CH_Nieuwpoort-144.jpg
CH_Nieuwpoort-56.jpg
CH_Nieuwpoort-24.jpg
CH_Nieuwpoort-48.jpg
CH_Nieuwpoort-180.jpg

WATERSPORTCENTRUM


 

Sport Vlaanderen beheert verschillende centra waaronder het watersportcentrum in Nieuwpoort.  De ligging aan het Spaarbekken, omringd door kreken en weidse velden maakt de site van nature uit aantrekkelijk voor de watersporter.

Gedurende decennia waren de voorzieningen van Sport Vlaanderen Nieuwpoort gehuisvest in een verouderde loods, waarna beslist werd om een nieuwe en hedendaagse watersportinfrastructuur op te richten.

De ambities en de behoeftes waren groot.  Naast een uitgebreid technisch en logistiek programma diende er ook voorzien te worden in sociale ruimtes zoals kleedkamers, leslokalen, een refter en een polyvalente ontmoetingsplek.

Om dit alles te kunnen realiseren op schaal van het terrein is er, in tegenstelling tot de oorspronkelijke visie van de bouwheer, gekozen om 2 afzonderlijke gebouwen te maken: een botenloods en een watersporthuis.  Op die manier ontstaat er aan de waterkant een elegante en doorwaadbare aanblik van volumes.

In de botenloods wordt een grote vloot aan diverse vaartuigen gestapeld.  De hoogte van het gebouw is aangepast voor boten die moeten kunnen worden opgetuigd tot wel 8 meter.  Verder zijn er ook onderhouds- en herstellingsruimtes in dit gebouw.  Hierbij werd rekening gehouden om een aangename werkplek te creëren voor de technische medewerkers: de ateliers zijn voorzien van daglicht en hebben zicht op het water.

Het watersporthuis stelt de sporter en bezoeker centraal.  Het veelvuldig gebruik van hout zorgt voor een warme en huiselijke sfeer. Het veelhoekig grondplan biedt wisselende zichten op de omgeving. Binnenin ontstaat er door de perspectivische verdraaiingen een rijke ruimtelijke ervaring.

 

Het watersporthuis zelf fungeert als een centraal observatiepunt op de waterrijke omgeving. Helemaal bovenaan onder een hoek van het dak zijn een uitkijkpunt en lokaal voor (zeil)monitoren ondergebracht die bereikt kunnen worden met een buitentrap

De hellende daken van deze volumes worden uitgelijnd volgens de kardinale richtingen. Hierdoor wijst het watersportcentrum, als een windroos op de oever, de weg.

De gebouwen respecteren het bestaande waardevolle landschap en zijn tegelijk voldoende zichtbaar aanwezig zonder spektakel. De bouwheer, Sport Vlaanderen, is fier op zijn centrum dat gekend staat als hét watersportcentrum van Vlaanderen.  De architectuur mag getoond worden.  De verschijningsvorm van het dak vormt hierbij een essentieel onderdeel van het ontwerp.

Door de exact noord-zuid georiënteerde dakschilden ontstaat er een soort verdraaiing die van de gebouwen iets uniek en tegelijk herkenbaar maakt.  Vanuit energetisch standpunt vormt deze oriëntatie de perfecte richting voor zonnecaptatie: Op het dak wordt zowel warm water (voor de douches) als elektriciteit opgewekt.  Het gebouw maakt daardoor met zijn dakvorm zowel visueel als functioneel een duidelijk statement naar energiezuinigheid.  Het zijn gebouwen voor de toekomst.

opdrachtgever: Sport Vlaanderen | locatie: Nieuwpoort | ontwerp: 2019 |

realisatie: 2022 | foto's: Klaas Verdru

bottom of page