top of page

Tulpen voor Heule / Heule / 2010 /

TULPEN VOOR HEULE
Laureaat - 2de prijs

De neogotische bouwwerken die met hun frivole spitsen naar de hemel staan te reiken groeten de bezoeker die Heule binnenrijdt.  De beschermde dorpsgezichten van de Sint-Eutropiuskerk, het klooster van Heule, het kasteel van Heule, … verlenen een uitgesproken vrolijke, verticale uitstraling aan het dorpsbeeld.  Op de Heuleplaats is, jammer genoeg, vrijwel niets van deze dorpsvreugde terug te vinden.

 

Om een antwoord te bieden op deze ogenschijnlijke tegenstelling wordt een overkapping voorgesteld voor die Heuleplaats, zoals het dorp waar zij ligt, terug doet reiken naar het zenit.

 

 

Om het plein te overkappen is er gekozen voor een semi-permanente constructie die de opgetogen verticaliteit naar het plein kan brengen.  In gesloten toestand kunnen deze concurreren met hun neogotische tegenhangers,  in geopende toestand bschutten de zuilen de Heuleplaats.

 

De zuilen verlenen bestaansrecht aan Heuleplaats als plein, net zoals obelisken, fonteinen en standbeelden dat kunnen doen.  Ze richten het plein in.

 

bottom of page