© 2016 CLAEYS HAELVOET ARCHITECTEN 

Paddock Sport Vlaanderen / Waregem / 2013-2015 /

PADDOCK
Genomineerd Staalbouwwedstrijd 2016

Bloso – nu Sport Vlaanderen –  voerde de afgelopen jaren een aantal belangrijke werken uit op haar paarden- en ruitersportcentrum te Waregem.  Eén van de belangrijkste werken was de uitbreiding van de bestaande paddock,  een overdekte paardenrijpiste, met tribune.

 

Bij de uitbreiding zijn de spantafstand van 6m en de opbouw van de spanten (stalen kolommen en vakwerkliggers) van de bestaande hal behouden.  Er ontstaat hierdoor een volwaardige rijpiste van 80m bij 22m waardoor de ruiters op olympisch niveau kunnen meedingen.

 

De dakbedekking bestaat uit metaalplaten.  De combinatie van polyester lichtstroken in het dak en de translucente polyester gevelplaten zorgen voor voldoende en een aangename lichtinval in de hal. 

 

 

De hal is eveneens uitgerust met de modernste technieken waaronder een beregeningssysteem zodat de zandige rijbodem er altijd optimaal bijligt.

 

Op de kop van de uitbreiding,  onder de uitkraging, is een volume geplaatst.  Dit volume vormt de nieuwe gevel van de paddock en doet dienst als tribune.  Deze gevel waarop het logo van de sportfederatie is aangebracht staat als nieuw herkenningspunt centraal op de site. 

 

Het volume bestaat uit een staalstructuur die de tribunetreden in beton dragen en waarvan de wanden,  die beschutting bieden tegen wind en regen,  bekleed zijn met cederhouten planken.  Het volume is zodanig ontworpen dat toeschouwers,  rolstoelgebruikers en juryleden via trappen,  hellende vlaken en doorgangen de tribune kunnen bereiken vanwaar ze een overzicht hebben op de rijpiste.

(foto's Carlo Prearo)

Info_Steel n°47 (Mei 2016)  "Uitgebreide paddock voor het mekka van de Belgische paardensport"