Ocean Innovation Space / Oostende / 2020- /

OCEAN INNOVATION SPACE

laureaat - 1ste prijs

Op de Oostende Oosteroever, aan de voet van de vuurtoren, komt het nieuwe onderzoekscentrum 'Ocean Innovation Space' van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

 

Omringd door het fort Napoleon, Atlantikwall bunkers,  authentieke slipways en andere maritieme relicten maken van deze plek een unieke site met een rijk verleden.

Het nieuwe gebouw komt op de plaats waar vroeger scheepsherstellingen plaatsvonden.  Het droogdok,  dat in het nieuwe ontwerp is geïntegreerd als een verdiept inkomplein,  refereert naar deze voormalige activiteit.

 

     

 

 

Het gebouw zelf is ontworpen als een soort 'vissersdorpje':  een spel van hellende dakvlakken georiënteerd in verschillende windrichtingen.  Elk 'dak' omvat een deel van het bouwprogramma.

Ocean Innovation Space combineert burelen, opleidingslokalen, laboratoria en een grote opslaghal voor onderwaterapparatuur binnen een strak vormgegeven plan.

 

© 2016 CLAEYS HAELVOET ARCHITECTEN