top of page

Erfgoedfabriek | Brugge

CH_Erfgoedfabriek_Brugge_2.jpg
CH_Erfgoedfabriek_Brugge_1.jpg
CH_Erfgoedfabriek_Brugge_11.jpg
DSC_3056.jpg
DSC_3151.jpg

ERFGOEDFABRIEK
 

Musea Brugge beheert een internationaal gerenommeerde collectie van meer dan 75.000 objecten, waarvan een kleine 10% permanent tentoongesteld wordt.  Een goed depotbeheer is dus essentieel voor de museumwerking.

 

Stad Brugge vond met de Erfgoedfabriek een gebundeld antwoord op de bewaarmethoden van de verschillende collecties uit de regio.  Een voormalige kaarsenfabriek aan de rand van de stad kreeg een totale make-over tot een state-of-the-art erfgoeddepot.  Het gebouw werd specifiek omgebouwd en ingericht om erfgoed te onderzoeken en bewaren voor de volgende generaties, in de best mogelijke omstandigheden.  

Bij het ontwerp was het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen verantwoorde bewaaromstandigheden en klimaatkosten.  Isolatie was dan ook erg belangrijk.  Het oude fabrieksgebouw werd bijna volledig ontmanteld en voorzien van een nieuw dak, een nieuwe vloerplaat en een geïsoleerde buitenschil om het binnenklimaat te beschermen tegen schommelende buitentemperaturen.

De Erfgoedfabriek heeft een totale oppervlakte van 8.250m².  Het grootste deel is depotruimte voor zowel roerend (museale collecties), onroerend (archeologsiche collecties) als immaterieel erfgoed (de Heilig Bloedprocessie staat op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed).  Het depot zal de geschiedenis van Brugge bewaren en is als historische schatkamer van enorme erfgoedwaarde voor de stad en regio.

 

 

Naast de depotruimtes is er ook plek voor de bureaus van de stadsarcheologen en voor andere facilitaire ruimtes zoals een fotostudio voor registratie, een quarantaineruimte en een atelier.  Er is ook voorzien in een koelcel om onder meer grondstalen van archeologisch onderzoek in te bewaren zodat er natuurwetenschappelijk onderzoek op kan worden verricht.  In de educatieve ruimtes zullen scholengroepen worden ontvangen, workshops worden gehouden, ...

 

De toevoeging van een lange luifel brengt de menselijke schaal terug in het industriële gebied..  De luifel begroet en begeleidt de werknemer en bezoeker naar de juiste plek in het grote depot.  Daarnaast fungeert deze ook als zonnewering, overdekte fietsenluifel, buitenberging voor de archeologen en opstelplaats voor technische installaties.

opdrachtgever: stad Brugge | locatie: Brugge | ontwerp: 2019 | realisatie: 2023 |

foto's exterieur: Klaas Verdru | foto's interieur: Femke den Hollander

 

bottom of page