top of page

Topsportschool | Gent

CH_SportVlaanderen-63.jpg
CH_SportVlaanderen-104.jpg
CH_SportVlaanderen-23.jpg
CH_SportVlaanderen-50.jpg

TOPSPORTSCHOOL
 

De topsportschool is ontworpen als een "patiogebouw": een aaneenschakeling van klassen rond een centrale binnentuin.  Hiermee stapt het ontwerp af van het klassieke schoolmodel van ingesloten gangen met aan weerszijden klassen.  In plaats hiervan worden extra brede gangen gecreëerd met grote raampartijen die zorgen voor veel licht en een mooi zicht op de binnentuin.

 

De gangen zijn meer dan circulatieruimte.  Door de grootte, de inplanting en de lichtinval kunnen ze gebruikt worden voor 'klasoverschrijdende' activiteiten zoals groepswerken, recepties, ...

 

Vanuit de binnentuin vertrekt een grote trap naar het dakterras.  Vanop dit terras kan men zelfs kijken naar de roeiwedstrijden op de Gentse watersportbaan.  De overige daken zijn volledig ingericht als groendaken en voor de plaatsing van zonnepanelen.  

 

Door de buitentrap extra breed te ontwerpen kan deze ook gebruikt worden als tribune.  Zo fungeert de patio op zonnige momenten als buitenklas.
 

 

    

 

Het gebouw omvat verder ook burelen, opleidingslokalen, een vergaderzaal, ... georganiseerd rond de centrale binnentuin.

De dialoog met de omgeving wordt zowel programmatorisch als architecturaal aangegaan.  De patio zorgt voor een geborgen buitenruimte binnen de campus van de Blaarmeersen.  Het dakterras zoekt uitzicht over de weidse omgeving en het groen rondom het perceel.  Grote raamvlakken tonen transparant de werking van de school naar de fiets- en wandelpaden langs de watersportbaan.  Tegelijkertijd creëren ze een aangename, lichtrijke werk- en leeromgeving die inspireert en motiveert.

opdrachtgever: Sport Vlaanderen | locatie: Gent | ontwerp: 2017 | 

realisatie: 2020 | foto's: Klaas Verdru

  

 

 

bottom of page